Popis
Zajímavost o botanicals:
Citrusy pro Bombay Sapphire Premier Cru Murcian Lemon (citrony Fino, mandarinky a pomeranče) pocházejí z Murcie na jihu Španělska, kde se ručně sbírají a loupají. Kůry se přirozeně suší pod středomořským sluncem, aby se podařilo zachytit ty nejintenzivnější aromatické oleje. Pro extrakci aromat se využívá parní infuze, která je pro palírnu Bombay Sapphire typická: botanicals nejsou macerovány přímo v lihu, ale umístěny v měděných koších, jimiž prochází horká lihová pára. Výsledkem je jemnější a čistší aroma citrusů a bylin.
Whisky relevantní zajímavost (speciální edice pro Whisky Life! Prague 2025):
U destilace Bombay Sapphire Premier Cru Murcian Lemon hraje klíčovou roli přesné načasování provedení cutu. Ten určuje Master Distiller, protože citrusové oleje z murcijských Fino citronů, mandarinek a Navel pomerančů jsou extrémně volatilní a jejich aroma se v průběhu destilace rychle mění. Správně zvolený cut rozhoduje o tom, aby gin měl čistý, jasně citrusový profil a aby každá šarže vystihla konkrétní sklizeň.

