Ačkoliv borovička není gin, proces destilace jalovce ji činí z pohledu botanicals příbuznou.
Výroba borovičky má ve Vizovicích stovky let trvající tradici, a je také neodmyslitelně spjata s historií palírenství ve Vizovicích a osobami Karla Singera a Zikmunda Jelínka. Tradiční výrobní postup zachovávající průtahovou destilaci jako základ výroby borovičky se v nezměněné podobě užívá dodnes. Modernizovány byly pouze technologie, které přispívají k tomu, že jalovcový destilát je ještě jemnější a čistější než dříve, stále si ale zachovává svou charakteristickou drsnou podstatu. Název produktu, Slovácká borovička, možná překvapí – vyrábí ji přece tradiční valašský výrobce. Vznikl v době exportních úspěchů Rudolfa Jelínka v USA. Na tamním trhu byla ve třicátých letech minulého století velmi populární a úspěšná slovenská borovička. Rudolf Jelínek hledal cesty, jak vytvořit konkurenci tomuto produktu, a tak vymyslel název Slovácká borovička, což bylo v anglicky mluvících zemích prakticky neodlišitelné od slovenské borovičky.
Slovácká Borovička se umístila v soutěži PÁLENKA ROKU 2024 na prvním místě v kategorii gin. V letošním roce získala ve stejné kategorii třetí místo.